03.04.2023

SAKATAT NEDİR?

2 dk
SAKATAT NEDİR?

Sakatat; İnek, dana, sığır, koyun vb. küçükbaş veya büyükbaş olarak nitelendirilen hayvanların kasları birbirinden ayrıldıktan sonra kalan, insanların tüketebileceği vitamin, protein ve mineral bakımından zengin olan besinlere verilen genel addır.

 

Sakatat denilince akıllara ilk olarak hayvanların karaciğer, işkembe, yürek, beyin, ayak ve baş gibi kısımlar gelmektedir. Büyükbaş veya küçükbaş fark etmeksizin hayvanların sakatat bölgelerinin her birinin farklı lezzeti vardır. Farklı lezzeti olduğu gibi sağlık açısından faydaları da birbirinden farklıdır. Sakatat ürünleri geçmiş yıllarda pek tüketilmese de günümüzde oldukça tüketilen bir besin haline gelmiştir. Özellikle Türk mutfağında sakatat ürünleri birçok çeşitli tarifler ile tüketilmektedir.

 

Sakatat ürünlerinden öne çıkan işkembedir. İşkembeden çıkarılan bağırsaklarla son dönelerde çok popüler olan kokoreç yapılmaktadır. Bununla birlikte işkembeden çıkan şırdan da dolma olarak karşımıza çıkmaktadır. Son olarak sakatat ürünlerinden işkembe çorba olarak sofralarımız da yer almaktadır. Son zamanların gözde yemeği olan söğüş; dil, yanak, beyin ve göz ile yapılmaktadır. Hayvanın yürek kısmı uzun süreli pişirme işleminin ardından tüketilebilir.

 

Sakatat ürünleri sofralarımıza genellikle dolma, sote, ızgara ve tava olarak karşımıza çıkmaktadır. Sakatat ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.

 

Etiketler: Sakatat, Sakatat Ürünleri, Sakatat Nedir?, Sakatatın Yararları, Sakatat Nasıl Pişirilir?, Sakatat Çeşitleri, Sarıhanlar Sakatat Ürünleri, Sarıhanlar Et Ürünleri